miércoles, julio 17, 2019

Els panellets, un dolç tradicional de Catalunya

El 31 d'octubre, que hem de celebrar la Castanyada o Halloween?. La Castanyada és una festa popular dels Països Catalans, tot i que en molts llocs s'ha perdut a diferència de Catalunya, que se celebra el dia de Tots Sants, tot i que darrerament se n'ha desplaçat la celebració a la vigília d'aquesta diada (entre el 31 d'octubre i l'1 de novembre). A Occitània també se celebra la castanyada (castanhada), però no pas associada al dia de Tots Sants, sinó com una celebració o festa de la tardor. Com el halloween dels països anglosaxons, o el Magosto de les terres asturianes, lleoneses o gallegues, o també el Samhain (cap d'any celta); la castanyada catalana prové d'una antiga festa ritual funerària. Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica de la 'castanyada' és el moscatell. Pels volts d'aquesta celebració, les castanyeres venen al carrer castanyes torrades i calentes, i generalment embolicades en paper de diari anomenat paperina. 


La identidad nacional de Catalunya y el Barça.

Les nacions es defineixen per unes tradicions i característiques pròpies que agrupen una determinada comunitat, regió, país. Trobem diferents elements aglutinadors, sent els més comuns la religió, l'ètnia o la cultura.

Malgrat qui li pesi, la Nostra Catalunya té una història i una llengua pròpia que configuren la nostra identitat nacional. El Barça, com a club català que és, reconeix al "català" com a llengua pròpia, d'ús normal i preferent en totes les activitats de l'entitat. El català és una llengua mil·lenària, documentada al "Forum iudicum" i les "Homilies d'Organyà". Les circumstàncies polítiques han condicionat el seu estudi i foment, o la seva persecució i menyspreu, principamente d'un "enemic" històric com ho va ser a la Península el Regne de Castella. En aquest últim cas la fermesa dels cayalanes ha fet, fa i farà possible el seu manteniment, fins i tot en els pitjors moments de les dictadures (fins i tot monàrquiques) de: Felip V, Dictadura de Miguel Primo de Rivera (amb el Rei Alfons XIII) i la del colpista criminal: Francisco Franco. Avui dia torna a perillar pel govern de partits "antidemòcrates" com el PP, C`s o VOX. Partits que encara avui, 83 anys després no volen reconèixer la dictadura del criminal colpista

Veiem l'escut del FC Barcelona i trobem un altre dels símbols de Catalunya: la bandera catalana ( "la senyera"). La part superior de l'escut recull la senyera, amb les quatre barres vermelles sobre fons groc (símbol dels Comtats Catalans) i la Creu de Sant Jordi. Pertany a l'escut heràldic dels comtes de Barcelona, ​​la expansió territorial va donar pas al Principat de Catalunya.